Discussie in Nederland over de nieuwe museumdefinitie

Tijdens de ICOM General Conference in Kyoto werd het besluit over een nieuwe museumdefinitie uitgesteld. Eén van de belangrijkste argumenten was dat alle comités nu meer tijd hebben om hun achterban te informeren en te raadplegen.

Internationaal heeft de MDPP2 (een sterk uitgebreid Standing Committee met vertegenwoordigers uit diverse national en international committees) de leiding in het proces om tot een nieuwe definitie te komen. ICOM Nederland-voorzitter Luc Eekhout is één van de leden van deze MDPP2.
Volgens het onderliggende tijdspad zullen we in juni 2021 opnieuw stemmen over de definitiekwestie. Maar al voor 1 augustus 2020 zijn alle national en international committees gevraagd hun zienswijze in te leveren bij de MDPP2.

ICOM Nederland maakt graag gebruik van dit momentum om in eigen land de discussie te voeren over wat een museum is of zou moeten/kunnen zijn. Dat doen we in samenwerking met andere spelers in het Nederlandse museumlandschap.

Hierbij het verslag van de sessie en de columns van de sprekers.

Op de agenda staan een aantal bijeenkomsten waarin de nieuwe museumdefinitie wordt besproken en/of bediscussieerd. Daarnaast sluiten we graag aan bij initiatieven van anderen.

Al geweest:

  • 29 januari 2020 Erfgoedarena Reinwardt Academie 20.00 uur
  • 6 februari 2020 Discussie-sessie en netwerkborrel voor ICOM Nederland-leden bij Catharijneconvent, Utrecht - 15.00-17.30 uur
    Verslag is hier te downloaden.

 

Verwacht:

  • 23 maart 2020 Museumkennisdag in samenwerking met de Museumvereniging, zie hieronder voor meer informatie. Deze vervalt ivm het Coronavirus en wordt verplaatst naar maandag 28 september !!
  • Mei 2020 Uitnodiging aan de leden om een stemadvies uit te brengen (bv. via online tool) in de weken voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering 2020 van ICOM Nederland
  • 25 mei 2020 Algemene Ledenvergadering ICOM Nederland in de ochtend in Stedelijk Museum Breda

 

Werkgroep Museumdefinitie ICOM Nederland:
Frederique van Steekelenburg, Herman Tibosch en Arja van Veldhuizen
contact:  arja@arjavanveldhuizen.nl


23 maart 2020

clubhuis

MUSEUMDEFINITIE


Op 23 maart organiseert de Museumvereniging in samenwerking met ICOM Nederland en LCM een Museumkennisdag over de nieuwe museumdefinitie voorgesteld door ICOM.

 

Kom jij ook? Meld je hier aan!

 

In Museum Het Valkhof Nijmegen gaan we met elkaar in gesprek over de inhoud van de definitie, wordt aan verschillende perspectieven een podium geboden. Je krijgt gelegenheid om je mening verder aan te scherpen en te delen met de aanwezigen.

Ontdek wat de nieuwe definitie kan betekenen voor musea in Nederland en specifiek voor jouw museum.

Het programma bestaat uit plenaire keynotes, een plenair debat en drie rondes expertmeetings en er komen interessante sprekers uit binnen- en buitenland aan het woord.

Maandag 23 maart 2020
van 09.30 tot 17.30 uur
Museum Het Valkhof Nijmegen

 

hilke

Eerste Keynote spreker Hilke Wagner (Albertinum Museum Dresden) bevestigd

Hilke Wagner viel op door een recente actie waarin zij de extreem-rechtse groepering Pegida uitnodigde voor een dialoogsessie over de plaats van het museum in de samenleving. In The Guardian werd zij geprezen om haar streven alle inwoners van Dresden mee te laten denken over het museum. 
Wagner neemt ons mee in haar overwegingen en wat haar dat  tot nu toe heeft gebracht.

 

Voor meer informatie ga naar www.museumkennisdag.nl en volg de Museumvereniging op social media voor nieuws over het programma, de sprekers en het debat.

Graag tot ziens op maandag 23 maart in Museum Het Valkhof in Nijmegen!

Museumkennisdag is een initiatief van de Museumvereniging, brancheorganisatie van musea. Samen met ruim 400 musea versterkt de vereniging het publieke belang van die Nederlandse musea. Voor deze editie is een partnership aangegaan met ICOM Nederland en LCM.

 

20190907 133534 klein    Congreszaal 2 groot