Discussie in Nederland over de nieuwe museumdefinitie

ICOM is op zoek naar een nieuwe museumdefinitie. Tijdens de ICOM General Conference in Kyoto in 2019 is het besluit hierover uitgesteld, onder andere om meer ‘bottom up’ vanuit de leden de discussie te voeren over wat een museum is en wil zijn.

Process Museum Define Dec 20

Praat mee!

ICOM Nederland is gevraagd om voor 10 april 20 key words/concepts te kiezen die in elk geval in de nieuwe definitie thuishoren, met een korte toelichting wat we daaronder verstaan. Zie voor meer informatie deze factsheet. Praat je mee? Meld je dan HIER aan voor

  • 23 maart om 19.00-21.00 of
  • 25 maart van 14.00-16.00

 

Na je aanmelding sturen we je een link voor de zoom-bijeenkomst en een vragenlijst ter voorbereiding

 

Op internationaal niveau: ICOM Define

Internationaal leidt het ‘Standing Committee’ ICOM Define de discussie (voorheen MDPP). December 2020 presenteerde deze werkgroep een route in elf stappen om te komen tot twee of drie voorstellen waarover we tijdens de volgende General Conference in Praag in augustus 2022 gaan stemmen. Een deel van de stappen bestaat uit het raadplegen van de leden en dat gaat lopen via alle comités binnen ICOM. Ook ICOM Nederland zal haar leden betrekken en daarna concrete adviezen uitbrengen.

Alle informatie over de museumdefinitie is toegankelijk voor alle leden. Op je ICOM Member Space vind je onder het blokje Take part in the new definition of the museum alle materialen van ICOM Define, plus die van internationale en nationale comités.

Definitiediscussie in Nederland

Ook ICOM Nederland zal dus op meerdere momenten actieve inbreng leveren in het definitieproces. Wij maken bovendien graag gebruik van deze aanleiding om in eigen land meer de diepte in te gaan bij de discussies over wat een museum is of zou moeten/kunnen zijn. Wanneer krijg je immers de kans om zo fundamenteel bezig te zijn met de basis van je vak? Het aanjagen van deze discussie doen we zoveel mogelijk in samenwerking met andere spelers in het Nederlandse museumlandschap.

Geweest:

  • 29 januari 2020 Erfgoedarena Reinwardt Academie 20.00 uur
  • 6 februari 2020 Discussie-sessie en netwerkborrel voor ICOM Nederland-leden bij Catharijneconvent, Utrecht
    Met drie prikkelende columns en aardig wat discussie, hiervan is een verslag gemaakt. Bovendien is de individuele inbreng van alle aanwezigen uitgetypt en vervolgens verwerkt in een compacte en interessante analyse, die goed laat zien hoe veelzijdig de kijk van de Nederlandse leden is op deze kwestie. De analyse is ook in het Engels beschikbaar.

 

Zie de factsheet over dit onderwerp voor achtergrondinformatie.

 


20190907 133534 klein    Congreszaal 2 groot