ICOM Nederland centraal geprogrammeerd met middag symposium op de General Conference in Milaan op woensdag 6 juli, 13.00-16.00 uur

apr 14 2016

The Roman frontier along the River Rhine
the role of museums in revitalizing cultural landscapes

To read the English version, please click this line.

Van 3- 9 juli 2016 vond de General Conference van ICOM plaats, het driejaarlijkse internationale congres, waar duizenden ICOM leden aan deelnemen. Het werd gehouden in Milaan. ICOM Nederland leverde op deze conferentie een inhoudelijke bijdrage, in samenwerking met andere ICOM (en gerelateerde) comités.

Het thema voor de conferentie was Museums and Cultural Landscapes. Het ingediende voorstel van ICOM Nederland was geselecteerd voor een middagsymposium met de titel:
The Roman frontier along the River Rhine
the role of museums in revitalizing cultural landscapes

Internationale sprekers uit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland gaven hun visie op de rol van musea in het zichtbaar maken en verlevendigen van een historisch landschap, met de Romeinse Limes (rijksgrens van de Romeinen) als case study. Deze Experts in erfgoed, archeologie, toerisme, werelderfgoed, maar ook afgevaardigden van provinciale overheden deelden hun ervaringen en best practices en gingen in discussie met de zaal.

De Romeinse Limes liep ook in Nederland, waar de Rijn de natuurlijke barrière vormde. Langs deze grenszone werden forten, transportwegen, wachttorens en nederzettingen gebouwd, die zich nog grotendeels onder de grond bevinden. De zogeheten NederRijnse Limes wordt voorgedragen voor een Werelderfgoednominatie van UNESCO, met de Duitse deelstaten NordRhein Westfalen en Rheinland-Pfalz; aanleiding om dit bekender en zichtbaarder te maken voor het publiek. Ondanks de relatieve onzichtbaarheid is de Limes de grootste archeologische structuur in Nederland, en met de aangesloten grenzen verderop in Europa, vormt het de grootste in heel Europa. De vraag rijst: hoe maak de je deze grotendeels onzichtbare Limes- omgeven door bijzondere verhalen- zichtbaar en bekend, en wat is de rol van musea daarin? Met een internationale groep sprekers willen we zoveel mogelijk kanten belichten en best practices laten zien.

De sessie werd in samenwerking met diverse (inter)nationale partijen vormgegeven; ICOM Duitsland, ICOM CECA (Education and Cultural Action), EXARC (experimentele archeologie), ICOMOS NL (Monumenten en Sites) en de stichting Romeinse Limes Nederland. Na de General Conference werden de presentaties gebundeld in een e-publication. 

http://www.romeinselimes.nl/nl/projecten/icom-2016

Als voorloper op de e-publicatie – die eind 2017 verschijnt – hier het artikel dat ICOM Nederlands bestuurslid Prof dr. Renger E. de Bruin schreef.

Programma 

Woensdag 6 juli, 13.15-16.15 MICO Conference Centre, Milaan
Amber Hall 5 (South Wing, level +2)

13.15- lunchboxen zijn aan het begin van de zaal !
Eerste deel met moderator Astrid Hertog (ICOM NL)
David Breeze, honorary professor aan de Universiteit van Durham, Edinburgh and Newcastle, en voorzitter van de Internationale Conferentie van de Roman Frontier Studies.
Erik Graafstal, archeoloog Utrecht, betrokken bij Hoge Woerd Utrecht en de Werelderfgoednominatie.
Martin Müller, archeoloog en directeur archeologisch park in Xanten

Christof Flügel, archeoloog in Beieren en betrokken bij Werelderfgoedaanvragen van de Romeinse Limes in Zuid-Duitsland en Oostenrijk.
Frederike van Ouwerkerk, docent Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Vrije tijd, over ‘Memoryscapes’

Korte pauze 

Tweede deel met moderator Renger de Bruin (ICOM NL)
Duopresentatie door Tamar Leene, programma manager Romeinse Limes, provincie Utrecht en Thomas Otten, provincie NordRhein Westfalen
Jurn Buisman-, secretaris ICOMOS NL over de relatie van ICOMOS met het thema Museums and Cultural Landscapes

Koffie/thee pauze

Paneldiscussie met alle sprekers

Organisatieteam Nederland en Duitsland
Renger de Bruin, ICOM bestuurslid en conservator Centraal Museum Utrecht
Astrid Hertog, ICOM bestuurslid en directeur Stichting Romeinse Limes Nederland 
Marliene Stolker, Museoloog, organisatie ondersteuning
Maike Sieler, archeoloog archaeologisch Park Xanten
Christof Flügel, Oberkonservator, Archäologie-und Naturkunde Museen, München , Bayern.

Werkgroep/ klankbordgroep
Arja van Veldhuizen, bestuurslid ICOM CECA en teamleider Educatie Landschap Erfgoed Utrecht
Marc Kocken, bestuurslid ICOMOS NL en archeoloog
Jurn Buisman, bestuurslid ICOMOS NL en directeur Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Björn Stenvers, bestuurslid ICOM MPR
Roeland Paardekooper, directeur EXARC en archeoloog
Michael Schmauder, hoofd collectie en conservering, LVR Landesmuseum Bonn
Susanne Willer, conservator regionale archeologie, LVR Landesmuseum Bonn

 voorbereidingsgroepVoorbereidingsgroep in het archeologisch Park en Museum in Xanten, Duitsland.

Nederlanders op het Congres Milaan (30+)

  • Bij de International Committee ICOM MPR stonden maar liefst 7 Nederlandse sprekers (6 uit Amsterdam) op het programma Elles Kamphuis, Gaby Laudy, Marieke de Klein (Rijksmuseum), Karin Sommerer, Frederike van Dorst (Stedelijk Museum), Bjorn Stenvers (SAM) en Hans van de Bunte (Malaysia).
  • De andere 20 Nederlandse sprekers bij diverse Committees: Lieve Willekens (CAMOC), Pascal Arts (ICFA), Renger de Bruin en Astrid Hertog (ICOM NL/CECA/ICOMOS/EXARC & MPR), Dick Drent (ICMS), Jurn Buisman (ICOMOS), Anneke Groen (NATHIST), Marlies Kleiterp (ICEE), Eloy Koldeweij (ICFA/ COMCOL), Serge Langeweg (CIMUSET), Léontine Meijer-van Mensch, Steph Scholten (UMAC), Arja van Veldhuizen en Anna Tiedink (CECA), Mijke Harst van den Berg (CIMUSET), Paul Voogt (UMAC), Paul van Brakel (ICOMAM), Dirk van Delft (CIMUSET) en Frederike van Ouwekerk (ICOMNL).
  • En 10 Belgische collega’s: Ilse Bogarts (B: ICOMAM), Danielle Caluwé en Annemie de Vos (B: GLASS/ICDAD), Bruno de Corte (B: CIMUSET), Jean-Pierre Garrabos (ACMAH), Nicole Gesche Koning (B: CECA), Andre Gob (ICOFOM), Natasja Peters (B: ICOMAM), Fabien van Geert (ICOFOM) en Pauline van der Zee (B: ICME).
  • Kristel Witkam won de scriptie Peter Mensch Award bij Blue Shield
  • Er werd ad hoc een groep App (uiteindelijk 34 Nederlanders opgenomen) aangemaakt door ICOM Nederland (waar uit een afspraak volgde voor een drankje (eerste drankje voor ICOM Nederland)