ICOM scriptieprijs

mei 19 2017

ICOM Nederland heeft een driejaarlijkse prijs ingesteld, voor een innovatieve studie naar internationale ontwikkelingen in het museale veld. In 2012 is de eerste ICOMscriptieprijs uitgereikt aan Marliene Stolker (Reinwardt Academie) en in 2015 de tweede aan Laura Berghuis (VU). De volgende scriptieprijs zal eind 2016 worden uitgereikt.

De winnaar krijgt behalve € 1500 de uitnodiging om naar de General Conference te gaan, die driejaarlijks plaatsvindt. Hiervoor stelt ICOM Nederland € 500 reiskosten beschikbaar. De wereldwijde ICOM conferentie wordt op een steeds wisselende locatie in de wereld georganiseerd.

Wil je meedoen?

Hieronder vind je de criteria voor deelname.

  • Het is een eigenzinnig, gedurfd en vernieuwend onderzoek over het museale veld met een internationale focus.
  • Het betreft onderzoek dat is gedaan in het kader van een succesvol afgeronde bachelor- of masterstudie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit in het studiejaar 2015/2016.
  • Het onderzoek mag niet zijn gepubliceerd voordat de jury de uitslag van de prijsvraag bekendmaakt.

Kandidaten met een scriptie die voldoet aan de criteria kunnen tot 15 september 2016 een digitale versie van hun scriptie mailen, met een begeleidende brief en complete contactgegevens naar scriptieprijs@icomnederland.nl, t.a.v. ICOM scriptieprijs 2016. De genomineerden zullen eind oktober bekend worden gemaakt en de uitreiking vindt naar verwachting plaats in november 2016.

De jury

Een vakkundige jury beoordeelt de scripties. De jury verandert elke drie jaar van samenstelling, met in ieder geval vertegenwoordiging vanuit het bestuur van ICOM Nederland. De jury samenstelling van 2016 is als volgt: Arnoud van Aalst – juryvoorzitter, Executive Director bij Artiance Alkmaar, bestuurslid ICOM Nederland

Hanna Pennock - Sr. beleidsmedewerker, directie Erfgoed & Kunsten bij ministerie OCW, voorheen Director General bij ICOM Internationaal)

Gábor Kozijn - Erfgoedprofessional bij RCE en VIE

Janrense Boonstra – Museum professional, voorheen voorzitter ICOM Nederland

Moncef Beekhof - Hoofd Marketing & Communicatie, Joods Historisch Museum

Selectieprocedure

Uit de ingezonden scripties zullen er drie worden genomineerd. De genomineerden krijgen de gelegenheid om hun onderzoek te pitchen. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd. Bij onvoldoende inzendingen van voldoende kwaliteit is de jury gerechtigd geen prijs toe te kennen.

Vragen over de scriptieprijs?

Stel ze via scriptieprijs@ICOMNederland.nl