Conscious Heritage

Concept collectie Conscious Heritage

 

Op de ALV van ICOM Nederland op 19 mei jl. heeft Andrea Kieskamp, voormalig bestuurslid en nu projectleider van Conscious Heritage, enkele concept producten van Conscious Heritage gepresenteerd. Het gaat om de 'Kloek', de 'Duim kom','Tegeltje thee', 'Zoete kop chocolade' en 'Zoete kop suiker', allen gebaseerd op de collectie van het Tropenmuseum Amsterdam. Met deze conceptproducten zijn er concrete voorbeelden 'in handen'. Daarmee is Butterfly Works, die het sociale merk zal lanceren, naar producenten gegaan. De producten zullen uiteindelijk bij de luxere retailer en de museumwinkels te koop zijn. Musea krijgen bericht op het moment dat de productietermijnen bekend zijn. Wil je direct op de hoogte worden gehouden, stuur dan een mail aan info@consciousheritage.com .

Op de ICOM site zal tevens de nieuwste informatie bekend gemaakt worden. Voor meer informatie over het ontstaan van het Conscious Heritage label, kijk hieronder. Voor de visie en missie van dit sociale merk, klik hier voor een leaflet in pdf.

Adding value to museum stores

 

concious heritageVanaf 2012 zijn ICOM Nederland en Butterfly Works een samenwerking aangegaan om het thema memory+creativity = social change te onderzoeken. Dit thema was gekoppeld aan de General Conference die in 2013 in Rio de Janeiro werd gehouden van 10 tot 17 augustus.

Al vrij snel gingen de gedachten en gesprekken over Social Design: eerlijke producten, gemaakt met respect voor de oorspronkelijke makers, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de musea/ambachtslieden.

De ideeën zijn besproken en getoetst in workshops en expertmeetings met museumprofessionals, ontwerpers, fondsrelaties en winkelexperts. Hieruit is het concept ontstaan van een nieuw sociaal merk Conscious Heritage. Conscious Heritage staat voor duurzame en eerlijke producten die nauw aansluiten bij musea, hun collecties/exposities en hun museumwinkels.Het verhaal van de objecten en de rituelen en tradities die daaraan gekoppeld zijn, staan centraal. ExpertmeetingExpertmeeting op 14 december 2012 bij Butterfly Works, met museumprofessionals, shopspecialisten en vormgevers.

Ontwerpster Maaike Rozenburg ontwikkelde twee conceptproductlijnen, op de internationale thema's koffie, thee en suiker. Met de pilotmusea het Zuiderzee Museum, het Tropenmuseum en het Zeeuws Museum is inspiratie uit de collecties opgedaan.

 

Het verhaal

Conscious Heritage vertelt het verhaal achter het product, zowel fysiek - op het label- als digitaal, op de website www.consciousheritage.com. Er is uitgebreide achtergrondinformatie beschikbaar over het museumobject waarop het product is gebaseerd: waar komt het vandaan, hoe komt het in de collectie, wie heeft het wanneer gemaakt, hoe is het gemaakt en van welk materiaal; aansprekende informatie vanuit de historische context. Op de site worden ook impressies gegeven van de presentatie van Conscious Heritage producten in (museum)winkels. 

Als je geïnteresseerd bent om op de hoogte te worden gehouden, neem dan contact op via info@consciousheritage.com.